Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Cytryny kiszone po marokańsku

Opis przygotowania

Z połowy cytryn odciąć czubki, naciąć do ¾ wysokości. Do każdego nacięcia wsypać 2 łyżeczki soli, włożyć goździk. Ułożyć w słoiku. Dorzucić cynamon, ostrą paprykę i liście laurowe. Wycisnąć sok z pozostałych cytryn. Uzupełnić przegotowaną i wystudzoną wodą. Przykryć talerzykiem i obciążyć (cytryny muszą być zanurzone). Zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie. Po tym czasie przechowywać w lodówce.

Podawać jako dodatek do mięs. Kiszone cytryny są też świetnym składnikiem sałatek.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 392
Ewa gotuje - odc. nr 392

Gdy robi się coraz ciepłej, chętnie sięgamy po receptury na zupy podawane...

 

Podobne przepisy

Woda z limonką

Limonkę pokroić na „ósemki”. Rozgnieść z cukrem. Dodać świeżą miętę. Zala ...

Kiełbasa ze słoika

Domowa wędlina w szkle...

Podpłomyki

Świetnie smakują z oliwą i octem balsamicznym!

Warzywa w mleczku kokosowym

Czosnek pokroić na plasterki, podsmażyć na oliwie (nie wolno przypalić). Dodać warzyw ...

Wróć do listy przepisów