Śliwki namoczyć w wodzie, rozgotować, zmiksować. Dodać pokrojone migdały i namoczoną wcześniej żurawinę. Posłodzić, doprawić solą i pieprzem, dodać olwę (można też wycisnąć odrobinę soku z cytryny).
Śledzie namoczyć w mleku, po kilku godzinach pokroić na kawałki. Układać ciasno w słoiku, przekładać sosem śliwkowym.
Odstawić na kilka dni, by się przegryzły.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem potrawy inspirowane kuchnią szwedzką - stąd na początku programu...
Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować n ...
Zamiast klasycznych kanapek...
Do jogurtu dodać majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę i świeżą miętę. Posolić i ...
Limonkę pokroić na „ósemki”. Rozgnieść z cukrem. Dodać świeżą miętę. Zala ...