Śliwki namoczyć w wodzie, rozgotować, zmiksować. Dodać pokrojone migdały i namoczoną wcześniej żurawinę. Posłodzić, doprawić solą i pieprzem, dodać olwę (można też wycisnąć odrobinę soku z cytryny).
Śledzie namoczyć w mleku, po kilku godzinach pokroić na kawałki. Układać ciasno w słoiku, przekładać sosem śliwkowym.
Odstawić na kilka dni, by się przegryzły.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem potrawy inspirowane kuchnią szwedzką - stąd na początku programu...
Razem z natką!
Jogurt przelać do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez i musztardę ...
Świetna baza do pomidorówki lub sosu do spaghetti...
Jajka ugotować, obrać, przekroić na pół. Żółtka wyjąć, przetrzeć przez sito razem z t ...