Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor (od czasu do czasu trzeba je przemieszać, by się nie przypaliły).
Ser przełożyć do miski, dodać śmietanę i cukier waniliowy. Rozgnieść widelcem. Posłodzić.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Dodać po jednym żółtku. Zmiksować. Dodać mąkę, uprażone wiórki kokosowe, cynamon i mleko. Wymieszać łyżką lub szpatułką.
Na gorącej patelni roztopić masło. Nałożyć masę omletową, równo rozprowadzić i zmniejszyć płomień. Gdy omlet usmaży się z jednej strony, przewrócić na drugą.
Czekoladę roztopić nad gorącą kąpielą wodną. Dodać masło i mleko. Wymieszać.
Usmażony omlet przełożyć na talerz. Posmarować serkiem, nałożyć pokrojone truskawki i złożyć na pół. Ozdobić polewą czekoladową i uprażonymi wiórkami kokosowymi. Można udekorować truskawkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku „Ewa gotuje” będzie na odwrót, niż zazwyczaj...
Z warzywami;-)
Czosnek pokroić na plasterki, podsmażyć na oliwie (nie wolno przypalić). Dodać warzyw ...
Na patelnię wsypać trociny, przykryć folią aluminiową, ponakłuwać. Surową rybę oprósz ...
Znakomite na śniadanie lub jako deser!