Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor (od czasu do czasu trzeba je przemieszać, by się nie przypaliły).
Ser przełożyć do miski, dodać śmietanę i cukier waniliowy. Rozgnieść widelcem. Posłodzić.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Dodać po jednym żółtku. Zmiksować. Dodać mąkę, uprażone wiórki kokosowe, cynamon i mleko. Wymieszać łyżką lub szpatułką.
Na gorącej patelni roztopić masło. Nałożyć masę omletową, równo rozprowadzić i zmniejszyć płomień. Gdy omlet usmaży się z jednej strony, przewrócić na drugą.
Czekoladę roztopić nad gorącą kąpielą wodną. Dodać masło i mleko. Wymieszać.
Usmażony omlet przełożyć na talerz. Posmarować serkiem, nałożyć pokrojone truskawki i złożyć na pół. Ozdobić polewą czekoladową i uprażonymi wiórkami kokosowymi. Można udekorować truskawkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku „Ewa gotuje” będzie na odwrót, niż zazwyczaj...
Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!
Buraki ugotować w łupinach, wystudzić i obrać. Na talerzu położyć rukolę, na nią bura ...
Fasolę przepłukać i namoczyć (przez co najmniej 6 godzin, a jeszcze lepiej dzień prze ...
Kaszankę naciąć wzdłuż, w nacięcie włożyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Szczelni ...