Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zrobi się kogel-mogel, połączyć z serkiem. Ten kremowy ser powinien być wcześniej wyjęty z lodówki (co najmniej dwie godziny przed przygotowaniem deseru), by łatwo utarł się z żółtkami. Następnie, w bardzo dużej misce, ubić białka ze szczyptą soli (na sztywno). Pianę - za pomocą dużej drewnianej łyżki - delikatnie połączyć z masą serową.
Formę do pieczenia wysmarować masłem (duża blacha, najlepiej o wymiarach 26 x 38 cm) i wyłożyć herbatnikami. Ostrożnie nałożyć masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec przez ok. 1 godzinę w kąpieli wodnej - na blachę piekarnikową wystarczy nalać wodę.
Po upieczeniu dekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kuchnia fusion, czyli polędwiczki w pikantnym sosie imbirowym. Na deser...
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki i marchew, następnie orz ...
Składniki ciasta wysiekać. Dodać 3 żółtka i łyżkę śmietany. Zagnieść, rozwałkować na ...
Znakomite;-)
Z rodzynkami... Pachnąca cynamonem!