/ Przepisy / Ptysie

Opis przygotowania

We wrzącej na ogniu wodzie roztopić masło, dodać szczyptę soli. Zdjąć z ognia, wsypać przesianą mąkę, postawić na ogniu i dobrze wyrobić drewnianą łyżką. Zdjąć z ognia i mieszać, aż temperatura spadnie do ok. 70 st. C. Wmieszać po jednym jajku. Mieszać aż do wystygnięcia.

Ciasto nałożyć do szprycy. Na blasze uformować ciasteczka (np. rozetki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 st. C przez 20-25 minut.

Wystudzić, rozkroić, napełnić kremem (śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier i cukier waniliowy). Krem można urozmaicić, dodając do niego owoce - świeże lub konserwowe.

Ptysie wyśmienicie smakują też na słono - z pasztetem, pastą z tuńczyka (tuńczyk z puszki, kapary lub ogórki, majonez) albo pieczarkami przesmażonymi z cebulą na maśle. Po napełnieniu farszem ciasteczka można posypać startym serem i zapiec w piekarniku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 153
Ewa gotuje - odc. nr 153

W tym odcinku będą knedle twarogowe z sosem wiśniowo-rumowym. Na deser...

 

Podobne przepisy

Ciasto z kremem orzechowym

Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić i zostawić na 24 ...

Murzynek z kardamonem

Do garnka wlać wodę, dodać masło, roztopić. Posłodzić, dodać kakao. Podgrzewać 5-7 mi ...

Ucierane ze śliwkami

Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Gd ...

Chrupiące batoniki

Ziarna słonecznika wsypać na patelnię...

Wróć do listy przepisów