Mąkę przesiać, wyrobić z masłem (nożem). Dodać cukier i sodę. Zrobić dołek, wybić jajka i dolać miód. Wyrobić. Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować i włożyć do osobnej, posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy (20x32 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C 15-20 minut.
Grysik ugotować na mleku. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodać żółtka i zimny grysik. Na koniec wmieszać rodzynki.
Ciasta wyjąć z piekarnika. Posmarować powidłami śliwkowymi i przełożyć masą grysikową. Wierzch udekorować wedle uznania, np. wiórkami kokosowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa Wachowicz po raz kolejny zaprosi do swojej kuchni Natalię Podymę, 9-letnią...
Na drożdżach;-)
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsys ...
Z cukru odsypać 1/4, resztę wsypać do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu, aż się r ...
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobnion ...