Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika. Oprószyć solą.
Do miski wycisnąć sok z cytryny. Zetrzeć trochę imbiru. Przecisnąć czosnek. Dodać kurkumę, paprykę oraz chili. Wlać oliwę, wymieszać. Marynatą polać mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Na każdy patyczek nabić kolejno kawałek zamarynowanego mięsa, kawałek ananasa i cebulkę – tak działać, aż do wyczerpania składników. Upiec na mocno rozgrzanym ruszcie.
Podawać z grillowaną polentą. Mąkę rozprowadzić w szklance zimnej wody, przelać do osolonego wrzątku (1 ½ szklanki) i ugotować „na gęsto”. Przełożyć do foremki keksowej wyścielonej papierem do pieczenia. Gdy zastygnie, pokroić na plastry i opiec na ruszcie.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Sezon grillowy rozkręcił się na dobre, więc Ewa przyrządza mnóstwo potraw...
Znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z... kiełbasą z pstrąga!
Proste a efektowne;-)
W kolorach jesieni;-)
Klasyk z Francji;-)