Umytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego żaroodpornego naczynia (lub brytfanny), polać roztopionym masłem i oliwą, dodać goździki, oprószyć odrobiną startej gałki muszkatołowej. Podroby i szyję ugotować w osolonej wodzie i wystudzić, z szyi wydzielić mięso i razem z podrobami drobno pokroić.
Perliczkę wstawić do gorącego piekarnika i zrumienić w temp. 220 st. C (15-20 minut), po czym zmniejszyć temp. do 180 st. C i dodać pokrojone na kawałki pomidory (pozbawione pestek). Całość podlać winem, przykryć i dusić do miękkości, polewając od czasu do czasu sosem spod pieczeni.
Następnie zdjąć pokrywkę, przypiec mięso na złoty kolor, wyjąć z sosu (nie powinien być zbyt gęsty). Sos oraz mięso z szyi i podroby zmiksować, w razie potrzeby lekko odparować. Doprawić solą i pieprzem, po czym przelać do sosjerki.
W sezonie podawać ze szparagami - ugotowanymi w lekko posolonym i posłodzonym wrzątku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz sięgnie po...
Długo pieczona gęsina...
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać posiekane cebulę i czosnek, zeszklić. Dos ...
Mięso pokroić na plastry, przykryć folią spożywczą, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć ...
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem przeci ...