Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, cukier waniliowy i kakao, wrzucić masło. Mieszać i podgrzewać tak długo, aż składniki się połączą. Gdy masa zacznie wrzeć, trzymać ją jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie odstawić do wystudzenia – do zlewu z wodą i kostkami lodu. Najpierw jednak odlać filiżankę – ta część masy posłuży do dekoracji.
Gdy zawartość garnka wystygnie, wybić żółtka. Zmiksować. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i znowu zmiksować.
Do białek dać szczyptę soli i ubić. Sztywną pianę połączyć z masą. Dorzucić orzechy włoskie i rodzynki. Wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem foremki keksowej (26 cm x 12 cm). Aby ciasto było łatwiej wyjąć, papier powinien wystawać z formy. Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Jeśli jest wilgotny, piec jeszcze przez 10-20 minut.
Wystudzone ciasto polać czekoladową masą (odłożoną na początku). Gdy masa zastygnie, babkę można pokroić.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od kulinarnych...
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder...
Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...
Na mące orkiszowej;-)
Receptura z domu rodzinnego!