Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka – stopniowo, po jednym. Następnie wsypać mąkę i mąkę kartoflaną, przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć do prostokątnej formy (blacha natłuszczona masłem, dno wyłożone papierem do pieczenia). Wyrównać i wstawić na około 50 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić (wystarczy ½ szklanki wody). Zimną śmietanę ubić na sztywno. Ser utrzeć z cukrem pudrem. Dodać skórkę i sok z ½ cytryny. Zmiksować. Dolać rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę. Delikatnie połączyć z bitą śmietaną – szpatułką lub drewnianą łyżką.
Wystudzony placek przekroić wzdłuż na pół. Naponczować mocną herbatą z rumem. Na pierwszy placek nałożyć masę serową, równo rozłożyć i przykryć drugim plackiem. Wyrównać brzegi. Ciasto wstawić do lodówki, by masa stężała.
Nad gorącą kąpielą wodną rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Tak przygotowaną polewą pokryć wierzch wuzetki.
Gdy polewa zastygnie, udekorować bitą śmietaną (przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki – tak, by ciasto można było podzielić na kwadraty).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprasza na doskonałe polędwiczki wieprzowe w sosie porowym,...
Brzoskwinie pokroić na kawałki. Galaretkę z żelatyną rozpuścić we wrzątku...
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem ...
Serek i owoce...
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać...