Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Wuzetka

Opis przygotowania

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka – stopniowo, po jednym. Następnie wsypać mąkę i mąkę kartoflaną, przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć do prostokątnej formy (blacha natłuszczona masłem, dno wyłożone papierem do pieczenia). Wyrównać i wstawić na około 50 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.

Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić (wystarczy ½ szklanki wody). Zimną śmietanę ubić na sztywno. Ser utrzeć z cukrem pudrem. Dodać skórkę i sok z ½ cytryny. Zmiksować. Dolać rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę. Delikatnie połączyć z bitą śmietaną – szpatułką lub drewnianą łyżką.

Wystudzony placek przekroić wzdłuż na pół. Naponczować mocną herbatą z rumem. Na pierwszy placek nałożyć masę serową, równo rozłożyć i przykryć drugim plackiem. Wyrównać brzegi. Ciasto wstawić do lodówki, by masa stężała.

Nad gorącą kąpielą wodną rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Tak przygotowaną polewą pokryć wierzch wuzetki.

Gdy polewa zastygnie, udekorować bitą śmietaną (przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki – tak, by ciasto można było podzielić na kwadraty).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 211
Ewa gotuje - odc. nr 211

Tym razem Ewa zaprasza na doskonałe polędwiczki wieprzowe w sosie porowym,...

 

Podobne przepisy

Ciasto Maryla

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Utrwalić...

Ciasto z gruszkami

  Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prost ...

Blamanż migdałowy

Ponoć zajadał się nim Józef Piłsudski...

Nugat orzechowy

Lekki deser na malinowym lustrze...

Wróć do listy przepisów