/ Przepisy / Ciasteczka z oczkiem

Opis przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do dołeczka dać śmietanę, żółtka i miąższ z laski wanilii. Zagarnąć nożem, po czym zagnieść ciasto. Gdy składniki się połączą, rozwałkować na kształt prostokąta, złożyć w kopertę i znowu rozwałkować. Ponownie zrobić kopertę, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i złożyć – najpierw na trzy, następnie na pół. Ponownie włożyć do lodówki. Czynności powtórzyć 3-4 razy.

Gotowe, solidnie rozwałkowane i schłodzone ciasto rozwałkować trochę cieniej niż na pierogi. Wykroić krążki wielkości literatki.

W połowie ciasteczek zrobić dziurkę (najlepiej użyć do tego rurki). Ciasteczka z dziurką posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem kryształem. Wszystkie ciastka ułożyć na blasze. Piec na złoty kolor w piecu nagrzanym do 180 st. C.

Zrobić masę czekoladową. Nad gorącą kąpielą wodną rozpuścić tabliczkę czekolady. Dodać masło i mleko.

Upieczone ciastka przełożyć masą czekoladową.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 207
Ewa gotuje - odc. nr 207

Po zimowej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki! Zacznie od owoców...

 

Podobne przepisy

Torcik orzechowy

Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, dodać suche s ...

Domowa czekolada z bakaliami

Każdy może mieć własną fabryczkę czekolady!

Ciasteczka witraże

Cudnie wyglądają, znakomicie smakują!

Tort miodowy

Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować...

Wróć do listy przepisów