Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do dołeczka dać śmietanę, żółtka i miąższ z laski wanilii. Zagarnąć nożem, po czym zagnieść ciasto. Gdy składniki się połączą, rozwałkować na kształt prostokąta, złożyć w kopertę i znowu rozwałkować. Ponownie zrobić kopertę, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i złożyć – najpierw na trzy, następnie na pół. Ponownie włożyć do lodówki. Czynności powtórzyć 3-4 razy.
Gotowe, solidnie rozwałkowane i schłodzone ciasto rozwałkować trochę cieniej niż na pierogi. Wykroić krążki wielkości literatki.
W połowie ciasteczek zrobić dziurkę (najlepiej użyć do tego rurki). Ciasteczka z dziurką posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem kryształem. Wszystkie ciastka ułożyć na blasze. Piec na złoty kolor w piecu nagrzanym do 180 st. C.
Zrobić masę czekoladową. Nad gorącą kąpielą wodną rozpuścić tabliczkę czekolady. Dodać masło i mleko.
Upieczone ciastka przełożyć masą czekoladową.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po zimowej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki! Zacznie od owoców...
Naszpikowany bakaliami...
Dno foremki (24x40 cm) wyłożyć połową herbatników. Na mleku ugotować budyń i, gdy prz ...
Ciasto rozmrozić, rozwałkować, posmarować białkiem. Na części ułożyć rozmrożone połów ...
Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm). ...