/ Przepisy / Zupa rybna halaszle

Opis przygotowania

Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka. Dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, paprykę czerwoną i żółtą (oczyszczone i pokrojone na kawałki). Przyprawić solą, dodać liście laurowe. Zalać wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez minimum 1 godzinę. Następnie przecedzić przez sito. Filety rybne pokroić w dużą kostkę.

Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Przyprawić papryką słodką i ostrą, skarmelizować, lecz nie przypalić! Dorzucić pomidory oraz papryki – wszystko pokrojone w drobną kostkę. Wymieszać i przełożyć do sklarowanego wywaru rybnego. Gotować przez 10-15 minut. Przetrzeć przez sitko.

Do zupy dodać pokrojone wcześniej kawałki suma, sandacza i karpia. Wszystko razem gotować, aż ryby zmiękną (około 10 minut). Na talerzu udekorować natką pietruszki. Podawać z cząstką cytryny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 207
Ewa gotuje - odc. nr 207

Po zimowej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki! Zacznie od owoców...

 

Podobne przepisy

Sznycle z dorsza

Mielony, tyle tylko, że z ryby.

Dorsz na parze z sosem maślanym

A do tego zielone szparagi...

Karp pieczony w śmietanie

Wigilijna ryba nieco inaczej...

Łosoś na szpinaku z ogórkiem i pomelo

Kwasy omega-3 i witaminy...

Wróć do listy przepisów