/ Przepisy / Sernik z jabłkami

Opis przygotowania

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wysiekać. Dodać cukier puder. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Dodać śmietanę. Wymieszać nożem. Następnie zarobić ciasto rękoma. Gotowe rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy (34x25 cm, wysmarowana masłem, spód wyłożony papierem do pieczenia). Cienko posmarować powidłami.

Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, kisiel, mąkę kartoflaną i śmietanę. Wybić jajka, dodać żółtka (białka będą potrzebne do bezy) oraz miękkie masło. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Porcjami dolać gorące mleko – masa wyjdzie dość rzadka. Przelać na ciasto posmarowane powidłami.

Ułożyć jabłka z syropu (owoce przygotować odpowiednio wcześniej - wedle receptury na "Jabłka w syropie", którą znajdziecie w "Ewa gotuje - odc. nr 206"). Jabłka delikatnie wcisnąć w masę serową. Piec przez 1 godzinę w 180 st. C.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, utrwalić cukrem. Na samym końcu wmieszać wiórki kokosowe. Wyłożyć na upieczony sernik, szpatułką zrobić „góry i doliny”. Piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. C – aż wierzch się zrumieni.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 206
Ewa gotuje - odc. nr 206

Przed Bożym Narodzeniem w programie nie może zabraknąć świątecznej atmosfery!...

 

Podobne przepisy

Keks

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, sól i skórkę z cytryny. Mąkę ...

Kompot z suszu

Suszone owoce zalać zimną wodą (najlepiej dzień wcześniej). Przyprawić goździkami i c ...

Sernik na czekoladowym cieście

Mąkę, proszek i kakao przesiać na stolnicę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ...

Torcik marchewkowy

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. ...

Wróć do listy przepisów