Białka ubić ze szczyptą soli, utrwalić cukrem. Zmiksować z żółtkami. Następnie wymieszać z sypkimi składnikami. Piec w temp. 180 st. C przez około 40 minut, w tortownicy o średnicy 24 cm. Wystudzić i przekroić na 3 części.
Jajka ubić z cukrem na parze (co może potrwać około 30 minut). Gdy będą gorące i gęste, odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystudzoną jajka. Pod koniec ucierania wlać ekstraktywny napar z kawy oraz spirytus.
Masę podzielić na 3 części. Przełożyć ciasto. Ostatnią częścią masy pokryć górę oraz boki tortu. Dodatkowo boki obkleić mielonymi orzechami. Na wierzchu wykonać napić z płynnej czekolady.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym programie "Ewa gotuje" mamy jubileusz - to już dwusetny odcinek!...
Do tego deseru nie potrzeba piekarnika;-)
Kruche;-)
Kruche z rubinolą;-)
Drożdżowe bułeczki gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.