/ Przepisy / Ananasowiec w kwiatach

Opis przygotowania

Ananasa obrać. Za pomocą małej, okrągłej łyżeczki lub nożyka usunąć sęki. Pokroić w plastry o grubości około 3 mm. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Na folii ułożyć plastry ananasa. Włożyć na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 100 st. C (termoobieg). Następnie wyjąć, odwrócić na drugą stronę i przełożyć do foremek na muffinki (wysmarowanych masłem). Temperaturę zmniejszyć do 80 st. C i suszyć przez ok. 2 godziny. Po wysuszeniu zostawić w foremkach na kilka godzin, by plastry przybrały kształt kwiatów. Można też wysuszyć w suszarce do owoców.

Kefir i śmietanę wlać do miski, dodać cukier. Dokładnie wymieszać (aż cukier się rozpuści). Mleko podgrzać, rozpuścić żelatynę. Dodać do masy śmietanowej. Szybko wymieszać i przelać do tortownicy. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki.

W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę, połączyć z zalewą z ananasa. Dokładnie wymieszać i przelać do tortownicy z masą śmietanową. Ponownie odstawić na 1-2 godziny.

Udekorować „kwiatami“ z ananasa. Podawać z sosem truskawkowym – owoce wystarczy podgotować z cukrem, zmiksować i wystudzić.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 188
Ewa gotuje - odc. nr 188

Na polskich targowiskach coraz częściej pojawiają się nowalijki. Ewa postanawia...

 

Podobne przepisy

Tort czekoladowo-orzechowy

200 g czekolady i orzechy zmielić, wymieszać. 100 g czekolady pokroić w kostkę. Masło ...

Ciasto dyniowe bez pieczenia

Na herbatnikach o smaku kakao...

Sernik z węgierkami

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i zimne masło. Wysiekać. Gdy zrobi się ...

Ciasto pietruszkowe

Na oleju...

Wróć do listy przepisów