Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w trzech rzędach. Pierwszy rząd zostawić bez zmian, w dwóch kolejnych dużych kwadratach wyciąć mniejsze, tworząc „ramki“. Dwie z ramek nałożyć na siebie i ścisnąć brzegi. Następnie nałożyć je na pełny duży kwadrat i również docisnąć. Każdą część warto posmarować białkiem – ciasto będzie się lepiej kleić. Z resztą kwadratów i drugim ciastem francuskim postąpić podobnie. Z wykrojonych małych kwadratów skleić dwa kolejne ciastka – zrobić paski i przykleić do ciasteczek mocno dociskając. Można też ułatwić sobie całą pracę i – zamiast kwadratów – wyciąć otwory metalowym pierścieniem.
Ciastka przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, i piec w temp. 200 st. C przez 20-25 minut.
Budyń ugotować na mleku. Pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować, dodając cukier i masło. W zimnym mleku rozpuścić budyń. Dodać żółtko, dokładnie wymieszać. Dolać do garnka z ciepłym mlekiem. Wymieszać i wystudzić.
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania można dodać cukier puder do smaku.
Dno każdego upieczonego ciastka „wbić“ do środka łyżką, aby było więcej miejsca na nadzienie. Nałożyć do każdego po łyżce budyniu. Na budyń dać borówki. Następnie bitą śmietanę i znowu borówki – tym razem po jednej, dla dekoracji. Ozdobić listkami mięty. Posypać cukrem pudrem..
Część ciasteczek można nadziać pastą z bakłażana i udekorować jogurtem oraz natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W dzisiejszym odcinku Ewa przygotuje potrawy na grilla. Będzie pieczony...
Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzić. ...
Pod kruszonką!
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z kakao ...
Suszone owoce zalać zimną wodą (najlepiej dzień wcześniej). Przyprawić goździkami i c ...