
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier, wlać 2 łyżki zimnej wody i utrzeć na puszyst± masę.
Białka ubić ze szczypt± soli na sztywn± pianę.
Do żółtek wsypać m±kę i proszek do pieczenia. Wlać ekstrakt waniliowy oraz roztopione i wystudzone masło. Zmiksować na niskich obrotach.
Delikatnie dodać pianę. Wymieszać. Przelać do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem i obsypane bułka tart±; ¶rednica formy 25-26 cm).
Na wierzchu poukładać kawałki obranego rabarbaru. Docisn±ć.
Piec przez 50-60 minut w temp. 170 st. C.
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesieni± 2025 roku w „Ewa gotuje” będzie dużo produktów, które...
W stylu włoskiej straciatelli;-)
M±kę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wysiekać. Dodać ...
Japońskie kulki ryżowe;-)
M±kę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...