Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Przełożyć do utartych żółtek. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać (szpatułką). Przełożyć do tortownicy - wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 st. C przez 35-40 minut. Zostawić do ostygnięcia. Naponczować.
Brzoskwinie obrać, pokroić w drobną kostkę. Kisiel przygotować wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając o połowę ilość wody. Do gorącego kisielu dodać owoce, dokładnie wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopt.
Wiórki uprażyć na suchej patelni. Rozsypać na cieście. Wstawić na 15 minut do piekarnika (180 st. C). Wystudzić.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku: żeberka w coli, kapusta a na deser placek z brzoskwinia...
Drożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysieka ...
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę...
Ciasto rozmrozić, rozwałkować, posmarować białkiem. Na części ułożyć rozmrożone połów ...
Mąkę z kakao przesiać na stolnicę lub kamienny blat...