Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pampuchy drożdżowe

Opis przygotowania

Drożdże rozpu¶cić w mleku, dodać szczyptę cukru i m±kę - tyle, by rozczyn miał konsystencję ¶mietany. Odstawić do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce.

Pozostał± m±kę przesiać i razem z jajami dodać do wyro¶niętego rozczynu. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Dodać letnie masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić w ciepłe miejsce - do wyro¶nięcia.

Z wyro¶niętego ciasta formować kule wielko¶ci p±czków i układać na stolnicy oprószonej m±k±. Ustawić w ciepłym miejscu. Gdy zaczn± rosn±ć - gotować na parze.

Kluski można podawać na ciepło lub na zimno, z kompotem z jagód, powidłami, wieprzowin±, sosem lub masłem, cukrem i cynamonem. Wy¶mienite s± z rosterem brzoskwiniowym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 72
Ewa gotuje - odc. nr 72

W tym wydaniu swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz zdradzi swój kolejny...

 

Podobne przepisy

Placek z pian± orzechow±

W stylu mazurka;-)

Serownik-murzynek

Kakao, wodę, cukier i masło zagotować i wystudzić. Dodać m±kę przesian± z proszkiem d ...

Kocie oczka

M±kę przesiać z cukrem pudrem. Wysiekać z zimnym masłem. Wbić jajko. Zawin±ć w folię ...

Pianka truskawkowa

Na spodzie z ciasteczek;-)

Wróć do listy przepisów