Buraka pokroić w kostkę, ułożyć na folii aluminiowej, polać miodem, zrobić sakiewkę i upiec w piekarniku.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Na przemian i stopniowo dodać mąkę, mleko i kakao, cały czas miksując. Dosypać proszek do pieczenia. Gdy masa zrobi się jednolita, dolać rozpuszczone i wystudzone masło. Na samym końcu wmieszać upieczone buraczki.
Ciasto przełożyć do foremek na babeczki (mogą być papierowe, natłuszczone masłem). Nakładać mniej więcej do 2/3 wysokości. Wstawić na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować roztopioną białą czekoladą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Bohaterem tego odcinka będzie burak. Ewa przygotuje z niego ciekawą przystawkę...
Drożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysieka ...
Krówki i masło roztopić, dodać kakao i miód. Po lekkim ostudzeniu wsypać ryż i formow ...
Przygotować nadzienie. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dolać spirytus (wedle uznania), ...
Deser a'la tiramisu z zieloną herbatą...