Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Wieniec korzenny

Opis przygotowania

Miękkie masło utrzeć w misce. Porcjami dodać cukier cały czas miksując. Po jednym wybić jajka i ucierać dalej. Wsypać przesianą mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sodę. Wsypać przyprawę do piernika. Dodać pastę waniliową i jogurt grecki. Ponownie zmiksować. Wsypać uprażone i posiekane migdały, żurawinę oraz wiśnie (rozmrożone i odciśnięte z soku). Wymieszać. Przełożyć do foremki w kształcie wieńca - z kominem (blaszka powinna być wysmarowaną masłem i obsypana bułką tartą).

Piec przez godzinę w temp. 170 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy w środku jest suche.

Po wystudzeniu udekorować lukrem na soku z cytryny i cukrze pudrze. Ozdobić owocami i prażonymi płatkami migdałów.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 561
Ewa gotuje - odc. nr 561

Zbliża się Boże Narodzenie, więc w kuchni Ewy pojawią się potrawy z myślą...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka wyśmienite

Cukierniczy symbol Krakowa!

Ciasteczka francuskie z borówkami

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w tr ...

Cannoli

Rurki z Sycylii;-)

Słonecznikowiec

Biszkopt przełożony rewelacyjną masą z prażonym słonecznikiem!

Wróć do listy przepisów