
Miękkie masło utrzeć w misce. Porcjami dodać cukier cały czas miksując. Po jednym wybić jajka i ucierać dalej. Wsypać przesianą mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sodę. Wsypać przyprawę do piernika. Dodać pastę waniliową i jogurt grecki. Ponownie zmiksować. Wsypać uprażone i posiekane migdały, żurawinę oraz wiśnie (rozmrożone i odciśnięte z soku). Wymieszać. Przełożyć do foremki w kształcie wieńca - z kominem (blaszka powinna być wysmarowaną masłem i obsypana bułką tartą).
Piec przez godzinę w temp. 170 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy w środku jest suche.
Po wystudzeniu udekorować lukrem na soku z cytryny i cukrze pudrze. Ozdobić owocami i prażonymi płatkami migdałów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Zbliża się Boże Narodzenie, więc w kuchni Ewy pojawią się potrawy z myślą...
Cukierniczy symbol Krakowa!
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w tr ...
Rurki z Sycylii;-)
Biszkopt przełożony rewelacyjną masą z prażonym słonecznikiem!