Sklep Ewa Wachowicz
ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 561

OPIS ODCINKA

Zbliża się Boże Narodzenie, więc w kuchni Ewy pojawią się potrawy z myślą o wigilijnym stole. Gotowanie zacznie się od szybkiego w realizacji wegetariańskiego pasztetu z ciecierzycy. Następnie autorka programu zaprosi na zupę, ale nie będzie to tradycyjny barszcz czerwony z uszkami czy grzybowa, lecz robiona na wodzie z kiszenia kapusty regionalna kwasówka. To danie pochodzi z Kujaw, ale znane jest również na Lubelszczyźnie. Receptura ma prawdopodobnie kilkaset lat i przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Na danie główne będzie karp. Tę rybę Ewa przyrządzała wielokrotnie i to na różne sposoby - tym razem zaproponuje karpia pieczonego w curry z gorczycą. Wreszcie na deser będzie waniliowy wieniec korzenny z migdałami, mrożonymi wiśniami i żurawiną.

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na ipla.tv
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Pasztet z ciecierzycy

Z masłem orzechowym;-)

Kwasówka

Zupa na wodzie spod kiszonej kapusty...

Karp pieczony w curry z gorczycą

Na orientalną nutę;-)

Wieniec korzenny

Naszpikowany bakaliami!

Wróć do listy odcinków