
Zbliża się Boże Narodzenie, więc w kuchni Ewy pojawią się potrawy z myślą o wigilijnym stole. Gotowanie zacznie się od szybkiego w realizacji wegetariańskiego pasztetu z ciecierzycy. Następnie autorka programu zaprosi na zupę, ale nie będzie to tradycyjny barszcz czerwony z uszkami czy grzybowa, lecz robiona na wodzie z kiszenia kapusty regionalna kwasówka. To danie pochodzi z Kujaw, ale znane jest również na Lubelszczyźnie. Receptura ma prawdopodobnie kilkaset lat i przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Na danie główne będzie karp. Tę rybę Ewa przyrządzała wielokrotnie i to na różne sposoby - tym razem zaproponuje karpia pieczonego w curry z gorczycą. Wreszcie na deser będzie waniliowy wieniec korzenny z migdałami, mrożonymi wiśniami i żurawiną.
Z masłem orzechowym;-)
Zupa na wodzie spod kiszonej kapusty...
Na orientalną nutę;-)
Naszpikowany bakaliami!