
Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć. Dodać cynamon i skórkę otartą z cytryny. Zmiksować. Dosypać mielone migdały i jeszcze raz zmiksować. Przelać do tortownicy (24-25 cm średnicy, spód wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem).
Piec przez 40 minut w temp. 170 st. C.
Po wystudzeniu na wierzchu umieścić tekturowy szablon w kształcie krzyża św. Jakuba. Oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Lato nie odpuszcza, więc w kolejnym odcinku „Ewa gotuje” -...
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno (można dać szczyptę soli) i utrwal ...
W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...
Brzoskwinie wrzucić na moment do wrzątku, następnie schłodzić pod zimną wodą i pozbaw ...
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka utrzeć z cukr ...