Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto ucierane z rabarbarem

Opis przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier, wlać 2 łyżki zimnej wody i utrzeć na puszystą masę.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do żółtek wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać ekstrakt waniliowy oraz roztopione i wystudzone masło. Zmiksować na niskich obrotach.

Delikatnie dodać pianę. Wymieszać. Przelać do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem i obsypane bułka tartą; średnica formy 25-26 cm).

Na wierzchu poukładać kawałki obranego rabarbaru. Docisnąć.

Piec przez 50-60 minut w temp. 170 st. C.

Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 546
Ewa gotuje - odc. nr 546

Jesienią 2025 roku w „Ewa gotuje” będzie dużo produktów, które...

 

Podobne przepisy

Tort piętrowy z czekoladą i mango

Odcinek nr 400, więc musi być tort!

Fondue czekoladowe

Z owocami!

Muffinki z boczkiem i na słodko

Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni...

Tarta z gruszkami

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy...

Wróć do listy przepisów