
Śmietanę schłodzić i ubić. Posłodzić cukrem pudrem. Dodać mascarpone i zmiksować. Uperfumować pastą waniliową.
W dużym szklanym naczyniu ułożyć połowę biszkoptów nasączonych w kawie z dodatkiem olejku migdałowego. Na ciastka wyłożyć połowę kremu. Na krem dać drugą warstwę namoczonych biszkoptów. Na ciastka resztę kremu.
Kataifi drobno posiekać i zrumienić na mocno rozgrzanym maśle. Wymieszać z pastą pistacjową i tahini. Odstawić do wystudzenia. Następnie wyłożyć na krem.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło. Wymieszać i tak przygotowaną polewą udekorować deser. Posypać lekko przesiekanymi pistacjami. Ozdobić listkami mięty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Rzodkiewkę najczęściej jemy na surowo (samą lub jako składnik sałatek),...
Mleko i śmietanę połączyć, zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozpuścić (najlepiej w ...
Masło roztopić w garnku. Jajka wybić do miski...
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii...
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...