/ Przepisy / Orzechówka

Opis przygotowania

Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez sitko, jedno surowe), jajko, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Wyrobić rękami. Rozwałkować i włożyć do średniej wielkości blachy. W ciasto powciskać połówki orzechów. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 - 200 st. C. Wyjąć, odstawić do wystudzenia.

Przygotować masę kawową. Jajka z cukrem ubić nad garnkiem z gorącą wodą. Ostudzić. Utrzeć masło, wmieszać do jajek z cukrem. Dodać kawę i kieliszek spirytusu. Wymieszać na jednolitą masę. Można ułatwić sobie pracę i zrobić „szybką” masę - wystarczy połączyć dwie kostki utartego masła z gotowym kremem czekoladowo-orzechowym i kieliszkiem spirytusu.

Wystudzony placek skropić mocną kawą wymieszaną z odrobiną spirytusu. Placek posmarować z obu stron masą, na masę nałożyć wafle.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 12
Ewa gotuje - odc. nr 12

Kolejny odcinek magazynu kulinarnego "Ewa gotuje" rozpocznie się w…...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka francuskie

Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować roztrzepanym j ...

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Najlepsze jest z węgierkami;-)

Ciasto na maślance

Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cien ...

Pucharek z awokado

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Miąższ z awokado wydrążyć i rozgnie ...

Wróć do listy przepisów