/ Przepisy / Orzechówka

Opis przygotowania

Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez sitko, jedno surowe), jajko, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Wyrobić rękami. Rozwałkować i włożyć do średniej wielkości blachy. W ciasto powciskać połówki orzechów. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 - 200 st. C. Wyjąć, odstawić do wystudzenia.

Przygotować masę kawową. Jajka z cukrem ubić nad garnkiem z gorącą wodą. Ostudzić. Utrzeć masło, wmieszać do jajek z cukrem. Dodać kawę i kieliszek spirytusu. Wymieszać na jednolitą masę. Można ułatwić sobie pracę i zrobić „szybką” masę - wystarczy połączyć dwie kostki utartego masła z gotowym kremem czekoladowo-orzechowym i kieliszkiem spirytusu.

Wystudzony placek skropić mocną kawą wymieszaną z odrobiną spirytusu. Placek posmarować z obu stron masą, na masę nałożyć wafle.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 12
Ewa gotuje - odc. nr 12

Kolejny odcinek magazynu kulinarnego "Ewa gotuje" rozpocznie się w…...

 

Podobne przepisy

Naleśniki gryczane

Z powidłami lub dżemem;-)

Babeczki truskawkowe

Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Truskawki zmiksować z cukrem. Śmietankę ubić ...

Pływające wyspy

Klasyk z Francji;-)

Placuszki owsiane

Racuchy na płatkach i mleku roślinnym;-)

Wróć do listy przepisów