Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Sernik na zimno

Opis przygotowania

Masło roztopić w rondelku. Herbatniki pokruszyć do robota. Dosypać wiórki i zmiksować. Przesypać do miski. Wlać masło i dobrze wymieszać. Gdy zacznie przypominać mokry piasek przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm, blaszka wyścielona papierem do pieczenia). Ubić i schować do lodówki.

Zimną śmietankę ubić. Jogurt przełożyć do miski. Wsypać cukier puder i wymieszać. Połączyć z bitą śmietaną.

Do szklanki wlać 100 ml wrzątku. Dolać 50 ml zimnej wody. Wsypać opakowanie sposobu na sernik i dobrze wymieszać miotełką (można zmiksować). Dodać do jogurtu z bitą śmietaną. Ponownie zmiksować.

Masę jogurtową przełożyć na spód z ciasteczek. Wyrównać i schłodzić w lodówce.

Wierzch zimnego sernika udekorować sosem malinowym (owoce wystarczy podgrzać na patelni z odrobiną wody i cukru, ew. zagęścić żelatyną). Ozdobić świeżymi owocami i melisą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 513
Ewa gotuje - odc. nr 513

Przed tygodniem Ewa spoglądała na Babią Górę z tarasu widokowego w krakowskich...

 

Podobne przepisy

Ciasto cytrynowe z cukinią

Placek z warzywem i lukrem z limoncello...

Ciasto z jabłkami

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę krupczatkę...

Chmurka brzoskwiniowa

Lekki deser na wiosenne dni...

Opity Izydor

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesianą mą ...

Wróć do listy przepisów