/ Przepisy / Eklery z bitą śmietaną

Opis przygotowania

Wodę wlać do garnka. Wrzucić masło. Posolić i zagotować (masło powinno się roztopić). Wsypać mąkę. Wymieszać drewnianą łyżką (temp. ciasta nie powinna przekroczyć 70 st. C). Przełożyć do miski i na chwilę odstawić.

Do przestudzonego ciasta wybić po jednym jajku. Zmiksować.

Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (średnica ok. 2 cm). Ciasto porcjami wycisnąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec przez 10 minut w temp. 200 st. C. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez 15-20 minut. Wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.

Śmietanę rozlać do 2 misek. Lekko podbić. Do jednej dodać śmietan-fix niebieski, do drugiej różowy. Posłodzić cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dokładnie zmiksować.

Kremami przełożyć eklerki. Udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 505
Ewa gotuje - odc. nr 505

W sobotę przed Niedzielą Palmową warto pomyśleć o potrawach, które urozmaicą...

 

Podobne przepisy

Ciasto z jabłkami

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę krupczatkę...

Makowiec

Razy dwa!

Galaretki w cytrusach

Owoce starannie wyszorować...

Czekoladowe mini-serniczki

Serowe muffinki z sosem wiśniowym...

Wróć do listy przepisów