/ Przepisy / Makowiec z kratką

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodać żółtka i szczyptę soli. Posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na co najmniej godzinę schować do lodówki.

Po tym czasie podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i wykleić nią tortownicę (średnica 26 cm, dno wyłożone papierem). Spód nakłuć widelcem. Przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi. Upiec na złoty kolor, przy czym po 15 minutach usunąć papier z obciążeniem.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć.

Mak sparzyć i 3 razy zmielić w maszynce do mięsa. Stopniowo dodać do żółtek. Dorzucić miękkie masło. Uperfumować esencją waniliową. Zmiksować. Dodać rodzynki i pokrojone migdały. Wymieszać.

Białka ubić z solą. Pianę delikatnie wmieszać do maku z żółtkami.

Podpieczony spód posypać kaszą manną. Nałożyć masę makową. Wyrównać.

Resztę ciasta rozwałkować. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm i ułożyć z nich kratkę – na maku.

Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Po wystudzeniu udekorować lukrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 476
Ewa gotuje - odc. nr 476

W sobotę przed Niedzielą Palmową Ewa zacznie przygotowania do Wielkanocy....

 

Podobne przepisy

Owoce z lasu pod kruszonką

Jagody prosto z pieca...

Ciasto śliwkowo-gruszkowe

W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...

Cytrynowiec

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać mąkę przesianą z proszkiem do p ...

Tarta tatin

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki...

Wróć do listy przepisów