Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodać żółtka i szczyptę soli. Posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na co najmniej godzinę schować do lodówki.
Po tym czasie podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i wykleić nią tortownicę (średnica 26 cm, dno wyłożone papierem). Spód nakłuć widelcem. Przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi. Upiec na złoty kolor, przy czym po 15 minutach usunąć papier z obciążeniem.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć.
Mak sparzyć i 3 razy zmielić w maszynce do mięsa. Stopniowo dodać do żółtek. Dorzucić miękkie masło. Uperfumować esencją waniliową. Zmiksować. Dodać rodzynki i pokrojone migdały. Wymieszać.
Białka ubić z solą. Pianę delikatnie wmieszać do maku z żółtkami.
Podpieczony spód posypać kaszą manną. Nałożyć masę makową. Wyrównać.
Resztę ciasta rozwałkować. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm i ułożyć z nich kratkę – na maku.
Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować lukrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W sobotę przed Niedzielą Palmową Ewa zacznie przygotowania do Wielkanocy....
Dno foremki (24x40 cm) wyłożyć połową herbatników. Na mleku ugotować budyń i, gdy prz ...
Na mleku!
Super serowiec!
Na mące orkiszowej;-)