Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać zimne masło, dosypać zmielony erytrol i posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka. Wymieszać nożem, następnie wyrobić. Ciasto podzielić na 2 równe części. Włożyć do zamykanego pojemnika i na godzinę wstawić do zamrażarki.
Połowę zmrożonego ciasta zetrzeć do tortownicy na grubych oczkach (foremka o średnicy 28 cm, wyścielona papierem do pieczenia). Równo rozłożyć i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Ser pokruszyć do robota. Posłodzić erytrolem. Wybić jajka. Wsypać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Wlać mleczko kokosowe oraz likier. Zmiksować.
Masę serową przelać na gorący, podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez godzinę w temp. 170 st. C. Studzić przez 40 minut w wyłączonym piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach).
Przed podaniem udekorować bratkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem widzowie zastaną Ewę w przydomowej szklarni. A ponieważ w drugiej...
Mąkę przesiać na stolnicę – wraz z sodą oczyszczoną...
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zrobi się kogel-mogel, połączyć z ser ...
Wyspiarska wersja krakowskiego piszingera...
Na białym winie!