Mak namoczyć (najlepiej przez całą noc). Przelać wrzątkiem i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Masło roztopić w garnku i lekko przypalić.
Białko oddzielić od żółtka, żółtko dodać do maku. Dorzucić bułki namoczone w ciepłym mleku. Dosypać kandyzowaną skórkę pomarańczową, płatki migdałów, rodzynki oraz pokrojone morele, śliwki i orzechy. Wlać masło. Posłodzić miodem i dobrze wymieszać.
Białko ubić. Pianę dodać do makowej masy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Nakładać gałkownicą. Udekorować bakaliami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia Ewa zaproponuje kilka postnych potraw...
Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Wcześniej wstawić słoik do m ...
Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywno, utrwalić cukrem i cukrem waniliowym ...
Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmaż ...
Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prost ...