/ Przepisy / Ciasto dyniowe bez pieczenia

Opis przygotowania

Dynię pokroić na kawałki, usunąć pestki. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na 45-50 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po wystudzeniu obrać ze skórki i zmiksować.

Żelatynę zalać wodą (¼ szklanki). Wymieszać i odstawić.

Zimną śmietankę ubić na sztywno i podzielić na 2 części. Do jednej dodać serek mascarpone i 2 łyżki erytrolu. Uperfumować odrobiną ekstraktu waniliowego i zmiksować.

Do drugiej dodać purée z dyni, wsypać 3-4 łyżki erytrolu. Przyprawić imbirem, świeżo startą gałką muszkatołową i cynamonem. Zmiksować. Wlać żelatynę i sok z cytryny. Wymieszać.

Foremkę wyścielić folią spożywczą (blaszka 24 x 24 cm). Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na ciasteczka dać 1/3 kremu dyniowego. Na krem dyniowy nałożyć połowę masy śmietankowej. Ułożyć herbatniki, drugą porcję kremu z dyni oraz resztę masy śmietankowej. Przykryć herbatnikami, nałożyć ostatnią porcję kremu dyniowego. Udekorować czekoladą startą na drobnych oczkach. Wstawić do lodówki i chłodzić przez 2-3 godziny.

Po pokrojeniu udekorować listkami melisy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 402
Ewa gotuje - odc. nr 402

W kolejnym odcinku Ewa ugotuje kolorową i bardzo zdrową zupę paprykową...

 

Podobne przepisy

Deser bezowo-kokosowy

Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Pod koniec dorzucić wiórki kokosowe. Pie ...

Kulki ryżowe z daktylami

I migdałem w środku!

Placek kawowo-orzechowy

Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...

Brzoskwiniowe serniczki

Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Masę herbatnikową nałożyć do ...

Wróć do listy przepisów