Filety umyć i osuszyć. Odciąć skórę, mięso pokroić w paski.
Na patelni roztopić masło. Wrzucić i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać kaczkę i smażyć przez kilka minut. Przyprawić kurkumą i kuminem. Wsypać orzechy i drobno pokrojony szczypiorek. Wlać wywar i na małym ogniu gotować przez 20 minut.
Gdy gulasz zgęstnieje, dodać sok oraz skórkę z cytryny. Wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Udekorować nasionkami granatu (owoc przekroić, pestki wybić tłuczkiem). Podawać z ziemniaczanym purée z pieczonym czosnkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaproponuje menu na przyjęcie sylwestrowe. Na przystawkę...
Oliwę wlać na rozgrzaną patelnię, wrzucić pokrojony na plasterki czosnek...
Z cytryny wycisnąć sok, rozpuścić w nim miód (do glazurowania najlepsze są miody jasn ...
Wołowinę pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...
Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...