Ze schabu odciąć omięsną (tłuszcz i błony). Naszpikować goździkami – w ten sposób, by wyznaczały linie podziału na plastry.
Cydr wlać do zamykanego pojemnika. Dodać oliwę i suszone zioła oraz sól i pieprz. W marynacie umieścić mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Zamarynowany schab pokroić w plastry, nie docinając jednak do końca. Pomiędzy plastrami umieścić kawałki jabłka. Przełożyć do naczynia do zapiekania i obłożyć resztą pokrojonych jabłek. Polać marynatą. Przykryć i wstawić do piekarnika.
Piec przez 1 ½ - 2 godzin w temp. 180 st. C.
Schab przełożyć na półmisek. Sos zmiksować i polać nim upieczone mięso.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Połowa grudnia to doskonały moment, by pomyśleć o Bożym Narodzeniu i zaplanować...
Z musztardy, cukru, skórki i soku z pomarańczy oraz soli przygotować glazurę...
Nóżki i piersi natrzeć solą z każdej strony. Włożyć do zamykanego pojemnika...
Mięso pokroić na zgrabne kawałki. Włożyć do zamykanego naczynia, dodać drobno pokrojo ...
Inspirowane... roladą śląską!