/ Przepisy / Ozorek w sosie chrzanowym

Opis przygotowania

Ozór umyć i oczyścić. Przełożyć do garnka. Dorzucić warzywa i czosnek w łupinkach. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować do miękkości.

Masło roztopić na patelni. Wsypać mąkę. Gdy zrobi się zasmażka, wlać wywar jarzynowy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, przyprawić solą. Zdjąć z kuchenki, dodać musztardę i chrzan. Wymieszać.

Ozór obrać ze skóry, wystudzić, pokroić i przełożyć do sosu. Podgrzać i podawać z purée ziemniaczanym i tartymi buraczkami. Udekorować koperkiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 368
Ewa gotuje - odc. nr 368

Po trzech weekendach nad Bałtykiem Ewa wróciła do Krakowa, więc gotować...

 

Podobne przepisy

Bryzol ze stolicy

Mięso delikatnie rozklepać dłonią. Przyprawić z obu stron...

Lomo saltado

Flagowe danie peruwiańskiej kuchni chińskiej zwanej chifa!

Pieczeń cielęca

Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą...

Rosół z fasolą i farfelkami

Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.

Wróć do listy przepisów