Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas miksując. Wsypać mąkę, wlać ocet. Wymieszać.
Pianę nałożyć łyżką na blachę wyścieloną papierem do pieczenia – w ten sposób, by każda porcja przypominała ścięte białko jajka sadzonego. Piec przez 20-25 minut w temp. 120 st. C. Po tym czasie suszyć przez 2 godz. w temp. 100 st. C.
Przygotować krem. Do miski wybić jajka. Wsypać cukier i ubić w kąpieli wodnej (może to potrwać nawet ½ godziny). Dodać skórkę i sok z cytryn. Wymieszać. Wrzucić zimne masło i mieszać, aż połączy się z masą. Odstawić do wystudzenia.
Krem nałożyć do wszystkich bez. Na kremie umieścić połówki brzoskwiń z syropu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy bez białej kiełbasy oraz jajek....
Cukierniczy symbol Krakowa!
Borówki w galaretce!
Na spód szklanki dać trochę pokrojonych w plastry truskawek...
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, wysiekać. Gdy zacznie przypominać krusz ...