Ewa nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy bez białej kiełbasy oraz jajek. Podobnie jest z mazurkiem, o którym można śmiało powiedzieć, że to jedno z najczęściej wypiekanych wielkanocnych ciast. A ponieważ mazurki robiła już wielokrotnie, postanowiła przygotować wytrawną tartę w stylu tego ciasta – z wędliną i gotowanym jajem. Wielkanoc to również czas na wszelkiego rodzaju szynki oraz pieczenie – najczęściej z mięsa wieprzowego, rzadziej z wołowego. Aby było nieco inaczej Ewa wstawi do piecyka pierś indyka, nadziewaną suszonymi morelami oraz orzechami włoskimi. Na deser przyrządzi jaja sadzone! Tak – to nie pomyłka, tyle tylko, że będą na słodko, bowiem autorka programu upiecze bezy do złudzenia przypominające jajka z patelni.
Wielkanocny kisz;-)
Szyneczka...
Jajka na... słodko? Czemu nie!