Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Szarlotka na złotej renecie

Opis przygotowania

M±kę wysypać na stolnicę. Dodać zimne masło, cukier puder i skórkę otart± z cytryny. Posiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić dołeczek, wrzucić rozdrobnione żółtka i zagnie¶ć ciasto. Uformować wałek i zostawić w spokoju na 10 minut.

Przekroić na pół. Jedn± czę¶ć odłożyć, drug± rozwałkować na kształt prostok±tnej formy i przełożyć do blaszki (wy¶cielonej papierem do pieczenia). Nakłuć widelcem. Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o jarzynowych oczkach. Przyprawić cynamonem. Dorzucić skórkę pomarańczow±. Wymieszać, odcisn±ć z nadmiaru soku i przełożyć na podpieczony spód. Posypać cukrem.

Drug± połowę ciasta rozwałkować podobnie jak poprzednio i ułożyć na jabłkach. Nakłuć widelcem. Foremkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.

Po wystudzeniu polukrować (połowę pomady zabarwić sokiem z buraka).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 346
Ewa gotuje - odc. nr 346

Równo 100 lat temu nasza ojczyzna odzyskała niepodległo¶ć. Z tej okazji...

 

Podobne przepisy

Pampuchy drożdżowe

Drożdże rozpu¶cić w mleku, dodać szczyptę cukru i m±kę - tyle, by rozczyn miał konsys ...

Ryż z mango

Ryż zalać wod± i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...

Rzeszowiak

Żółtka utrzeć z cukrem. M±kę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...

Tiramisu

Bez mascarpone i Amaretto, za to z wiejsk± ¶mietan± i żubrówk±...

Wróć do listy przepisów