/ Przepisy / Crostata

Opis przygotowania

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Gdy ciasto jest już grudkowate, dobrze wysiekane, zrobić w nim dołek i wybić jajko. Na ciasto zetrzeć na tarce skórkę z cytryny. Lekko wymieszać nożem, po czym szybko wyrobić dłońmi. Uformować walec (by ciasto łatwiej było podzielić), odciąć 1/3, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

2/3 ciasta rozwałkować na placek nieco większy niż forma. Foremkę położyć na cieście i nożem wyciąć kółko, następnie przełożyć kółko z ciasta do formy (jeśli nie jest teflonowa, należy wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą). Resztki ciasta zagnieść, podzielić na 2 części i zrobić z nich wałeczki, po czym lekko spłaszczyć kuchennym wałkiem i wyłożyć nimi boki foremki.

Dociskając palcami uważnie połączyć ze spodem. By ciasto nie „wstało” w piekarniku, gęsto nakłuć je widelcem. Dla pewności zrobić tzw. ślepe pieczenie. Na wierzch ciasta dać papier do pieczenia i wsypać fasolę. Włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Po 15 minutach zabrać papier z fasolą i jeszcze chwilę podpiec na jasny, złoty kolor. Następnie wyjąć z pieca i posmarować powidłami lub konfiturą (dżemy się nie nadają - z powodu dużej zawartości pektyn bardzo się rozpiekają).

Odcięte wcześniej ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować i pokroić na centymetrowe paseczki. Na powidłach ułożyć kratkę (ciasto dać też na brzegu placka), a w powstałe „okienka” wcisnąć nadziane migdałami wiśnie (migdały bez skórki!). Jeszcze raz włożyć do pieca na ok. 20 minut (temperatura bez zmian - 180 st. C). Piec, aż crostata złociście się zarumieni.

Brzeg udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 17
Ewa gotuje - odc. nr 17

Tym razem Ewa Wachowicz proponuje przysmaki kuchni włoskiej. Na przystawkę...

 

Podobne przepisy

Rolada jabłkowa

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...

Wuzetka

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka...

Babeczki z wisienką

Przesianą mąkę z cukrem pudrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka lekko rozbite wi ...

Karnawałowe rurki z kremem

Mąkę połączyć z cukrem i wysiekać z zimnym masłem. Zrobić dołek, wlać śmietanę i zaro ...

Wróć do listy przepisów