Mąkę przesiać do miski. Wybić jajko. Wlać ocet i wodę. Dodać miękkie masło i sól. Wymieszać łyżką. Gdy ciasto zacznie się ciągnąć, przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Wyrobić. Przykryć i zostawić na ½ godziny.
Bułkę tartą zezłocić na maśle. Odstawić do wystudzenia.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przyprawić cynamonem. Dodać odcedzone rodzynki. Wymieszać.
Na stolnicy ułożyć obrus. Oprószyć mąką. Położyć ciasto, rozwałkować. Pod obrus włożyć miskę (do góry dnem) i rozciągnąć ciasto – tak, aby było bardzo cienkie.
Posmarować roztopionym masłem (trochę zostawić). Nałożyć połowę bułki tartej. Na bułkę dać nadzienie jabłkowe (2 cm od brzegu zostawić bez farszu). Oprószyć cukrem trzcinowym. Pokryć resztą bułki tartej.
Zwinąć strudel (przydatny jest obrus). Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piec przez 45 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno, z sosem waniliowym.
Mleko wlać do garnka, zostawiając mniej więcej ½ szklanki. Dodać miąższ z laski wanilii i zagotować.
W zimnym mleku rozpuścić budyń. Posłodzić. Wlać do gotującego się mleka. Wymieszać trzepaczką. Pod koniec dodać kieliszek rumu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa postanowiła zabrać widzów w kulinarną podróż, której kolejne...
Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od ...
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...
Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne...
Zdobiony płatkami migdałów i czekoladą!