Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Utrwalić cukrem (dosypywać porcjami). Uperfumować miąższem z laski wanilii. Dodać żółtka (po jednym). Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką. Przelać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica 25 cm). Wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Przygotować biszkopt kakaowy. Do piany z żółtkami, przygotowanej jw., dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać, przelać do tortownicy i upiec.
Zrobić ciasto zielone. Do masy jajecznej z wanilią przesiać mąkę z jęczmieniem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać, przelać do tortownicy i upiec.
Masa kokosowa. Mleko zagotować z cukrem, dosypać wiórki kokosowe, wymieszać i gotować przez 1-2 minuty. Wystudzić. Masło utrzeć. Stopniowo dodać mleko z kokosem. Zmiksować. Wlać spirytus. Wymieszać. Wstawić do lodówki.
Masa wiśniowa. ½ szklanki soku wiśniowego i ½ szklanki wiśniówki wlać do garnka. Posłodzić, wymieszać i zagotować. W reszcie wiśniówki rozmieszać budyń. Wlać do garnka z sokiem i alkoholem. Ugotować. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć. Stopniowo, po łyżce, dodać wystudzony budyń. Dorzucić wiśnie odcedzone z syropu. Wstawić do lodówki.
Złożyć tort. Blaty naponczować (biszkopt waniliowy od spodu). Na ciasto kakaowe wyłożyć masę kokosową. Wyrównać. Przykryć ciastem zielonym. Lekko docisnąć. Nałożyć masę wiśniową, wyrównać i przykryć biszkoptem waniliowym. Wstawić do lodówki.
Wierzch pokryć lukrem. Na brzegu zrobić wianuszek z kandyzowanych skórek.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa pokaże, co – oprócz kotletów czy zrazów – można...
Z wymienionych wyżej składników zrobić kruszonkę - wysiekać mąkę z proszkiem, cukrem ...
Bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje ze szklanką zimnego mleka...
Z owocami!
Nadzienie narodowe - białe i czerwone!