/ Przepisy / Ciasto francuskie z rosterem śliwkowym

Opis przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć i rozwałkować. Jeśli zacznie się lepić, podsypać mąką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować brzegi lub odkroić nadmiar ciasta i wykleić nim boki placka.
Pozbawione pestek śliwki przesmażyć na odrobinie zbrązowionego masła, dolać wino, posłodzić, dodać goździki i cynamon. Dokładnie wymieszać, po czym dusić tak długo, aż owoce zaczną pływać w gęstym syropie.

Śliwki odsączyć na łyżce cedzakowej i nałożyć na ciasto. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut.
Sos spod śliwek zredukować. Na talerzyku zrobić szlaczek z gęstego, śliwkowego syropu. Nałożyć kawałek ciasta.

Udekorować płatkami migdałów - uprażonymi na suchej patelni.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 138
Ewa gotuje - odc. nr 138

Dzisiaj Ewa Wachowicz zaprasza na kurczaka w sosie sherry z prażonymi migdałami....

 

Podobne przepisy

Kokosowiec z ananasem

Z nutką egzotyki!

Tartaletki z kremem pomarańczowym

Z kremem pomarańczowym!

Sernik z polewą cytrynową

Bardzo smaczny, w dodatku dietetyczny.

Żabie oczka

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobnion ...

Wróć do listy przepisów