Ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć i rozwałkować. Jeśli zacznie się lepić, podsypać mąką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować brzegi lub odkroić nadmiar ciasta i wykleić nim boki placka.
Pozbawione pestek śliwki przesmażyć na odrobinie zbrązowionego masła, dolać wino, posłodzić, dodać goździki i cynamon. Dokładnie wymieszać, po czym dusić tak długo, aż owoce zaczną pływać w gęstym syropie.
Śliwki odsączyć na łyżce cedzakowej i nałożyć na ciasto. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut.
Sos spod śliwek zredukować. Na talerzyku zrobić szlaczek z gęstego, śliwkowego syropu. Nałożyć kawałek ciasta.
Udekorować płatkami migdałów - uprażonymi na suchej patelni.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dzisiaj Ewa Wachowicz zaprasza na kurczaka w sosie sherry z prażonymi migdałami....
Na mące migdałowej!
Z kremem paryskim!
Wielkanocny klasyk!
3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...