Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Pod koniec utrwalić 4 łyżkami cukru pudru. Mąkę migdałową lub zmielone migdały wymieszać z 1 1/2 szklanki cukru pudru i ostrożnie dodać do piany z białek.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć w odstępach 2-3 cm na blachę z pergaminem - tak, by powstały małe ciasteczka. Piec przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Uwaga: przez 9-10 minut grzałka górna i dolna, ostatnie 2-3 minuty grzałka górna i termoobieg.
Po upieczeniu ciasteczka powinny być chrupiące na górze, miękkie w środku. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Dodać śmietankę. Masę, powinna być gładka i średnio gęsta, nałożyć na jedno ciasteczko, przykryć drugim i tak postępować z wszystkimi makaronikami.
Na wierzchu można zrobić mały kleks z czekolady. Gotowe ciasteczka włożyć do lodówki, by się dobrze skleiły.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek pod znakiem makaronu. Tym razem sięgniemy do głębi, a raczej zaczniemy...
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy...
Plecione ciasto drożdżowe z szafranem;-)
Ciasto o niesamowitym miodowym smaku i... dyniowym kolorze!
Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. W misce ułożyć warstwami drożdże, cukier, cukier wan ...