
Pieczarki obrać, przekroić na pół, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojoną cebulę i kilka ząbków czosnku. Skropić oliwą, przyprawić solą i estragonem - najlepiej świeżym, ale może być suszony. Upiec w piekarniku - temp. 200 st. C, 20-25 minut.
Wraz z powstałym sosem przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym na grzybach suszonych. Zagotować, następnie zmiksować. Można też przełożyć do wielofunkcyjnego robota z funkcją podgrzewania, zalać bulionem i zmiksować. Doprawić suszonym imbirem i białym pieprzem. Podawać z kleksem śmietany i ciastem francuskim, udekorowane natką pietruszki.
Z gotowego ciasta francuskiego wyciąć kwadraty lub prostokąty. Ułożyć na blasze piekarnikowej. Każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć plasterek wycięty z pieczarki (bardzo cienki, w kształcie całego grzyba - kroimy wzdłuż pieczarki). Oprószyć solą i upiec w piekarniku na złoty kolor - temp. 200 st. C, 12-15 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Maj to okres przyjęć komunijnych. Ewa podpowie jak urozmaicić menu na takiej...
Warzywa obrać, włożyć do garnka, dodać glon konbu...
Jeśli robimy obiad dla strażaka, grochówka jest pozycją obowiązkową!
Lekko kwaśna, z dużą ilością warzyw;-)
W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzo ...