Pieczarki obrać, przekroić na pół, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojoną cebulę i kilka ząbków czosnku. Skropić oliwą, przyprawić solą i estragonem - najlepiej świeżym, ale może być suszony. Upiec w piekarniku - temp. 200 st. C, 20-25 minut.
Wraz z powstałym sosem przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym na grzybach suszonych. Zagotować, następnie zmiksować. Można też przełożyć do wielofunkcyjnego robota z funkcją podgrzewania, zalać bulionem i zmiksować. Doprawić suszonym imbirem i białym pieprzem. Podawać z kleksem śmietany i ciastem francuskim, udekorowane natką pietruszki.
Z gotowego ciasta francuskiego wyciąć kwadraty lub prostokąty. Ułożyć na blasze piekarnikowej. Każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć plasterek wycięty z pieczarki (bardzo cienki, w kształcie całego grzyba - kroimy wzdłuż pieczarki). Oprószyć solą i upiec w piekarniku na złoty kolor - temp. 200 st. C, 12-15 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Maj to okres przyjęć komunijnych. Ewa podpowie jak urozmaicić menu na takiej...
Rosół w filiżance;-)
Przepis z Podlasia;-)
Bulion wołowy z warzywami;-)
Bardzo delikatna zupa na wielkanocny obiad;-)