Jagody umyć, przełożyć do naczynia, wsypać cukier i przykryć. Dusić 20-25 minut na małym ogniu. Następnie odsączyć z soku. Odciśniętych owoców nie wyrzucać. Sok uzupełnić wodą do objętości 1 litra i zagotować.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, zagęścić nią sok i jeszcze raz zagotować. Do pucharków nałożyć nieco odsączonych owoców. Zalać sokiem i schłodzić. Można podawać z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
Świeże jagody wyśmienicie smakują też zapieczone w kokilkach, z odrobiną miodu i masła (180 st. C, 15 minut). Podawać z lodami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego autorskiego magazynu kulinarnego Ewa Wachowicz...
Masło utrzeć, dodać słodzik, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. Mąkę wymieszać z ...
Japońskie kulki ryżowe;-)
Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem dokładnie rozprowadzić w każdym zaka ...