Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Gęsie nóżki z kaszotto

Opis przygotowania

Nóżki oprószyć solą. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić roztartymi w dłoniach tymiankiem i majerankiem oraz mielonym kminkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu). Zalać sokiem jabłkowym.

Przykryć i wstawić na 2 godz. do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C. Po tym czasie przewrócić na druga stronę i piec przez kolejne 2 godziny. Odkryć i zapiec pod grillem – w temp. 200 st. C.

Cebulę posiekać i zeszklić na gęsim smalcu. Wrzucić kaszę. Przesmażyć. Podlać cydrem i gotować tak długo, aż alkohol odparuje. Następnie zalać bulionem, posolić, przykryć i gotować do miękkości na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie cały płyn, dolać bulionu. Pod koniec dorzucić kawałki jabłka – owoc można pokroić lub wyciąć z niego kulki (specjalnym nożykiem). Wymieszać, przykryć, odczekać chwilę, po czym podawać wraz z pieczonymi nóżkami i marynowanymi buraczkami. Na talerzu można udekorować gałązkami tymianku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 258
Ewa gotuje - odc. nr 258

W kolejnym odcinku Ewa autorka zaprosi na potrawy, których wspólnym mianownikiem...

 

Podobne przepisy

Kotlety po kijowsku

Znamy je jako "dewolaje"...

Maczanka po krakowsku

Mięso natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Jajka sadzone na cukinii

Pożywne śniadanie!

Wróć do listy przepisów