Na zbrązowione masło wrzucić listki szałwii. Zestawić z ognia i zostawić w spokoju, by masło nabrało ziołowego aromatu.
Twaróg rozgnieść widelcem w misce. Żółtka oddzielić od białek, dodać do sera, wymieszać dokładnie (cały czas widelcem). Wsypać mąkę.
Białka roztrzepać ze szczyptą soli, wymieszać z masą serową. Wyrobić – do powstania jednolitego ciasta (tym razem drewnianą łyżką). Uwaga – ciasto będzie się kleić, lecz postarajcie się nie dodawać więcej mąki.
Na stolnicę, albo dużą deskę do krojenia, wysypać dość dużo mąki i łyżką nałożyć trochę masy serowej (tak mniej więcej 2 łyżki), po czym umączonymi rękoma uformować wałek o średnicy 2-3 cm (cały czas podsypywać mąką, by wałek nie przykleił się do deski). Tępą stroną noża zrobić kratkę na górze wałka. Pokroić na 2-centymetrowe romby i wrzucić na osolony wrzątek (wody powinno być dużo i lepiej gotować partiami, by leniwe się nie posklejały). Gdy wypłyną, gotować jeszcze przez minutę, następnie wyjąć łyżką cedzakową do zimnej wody i natychmiast odcedzić.
Na maśle zezłocić bułkę tartą i dodać do leniwych. Na końcu polać masłem szałwiowym i posypać brązowym cukrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W następnym odcinku Ewa gotuje zaprosi na zaskakującą zupę pomidorową z...
Mięso przełożyć do miski, wymieszać z mielonym śledziem...
Z szynką, makaronem i sosem...
Mięso odkroić od kości, podzielić na kawałki wielkości kęsa. Doprawić solą, pieprzem ...
Wołowinę pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...