Na dno pojemnika wsypać sól gruboziarnist±. Mięso umyć i osuszyć, następnie położyć na soli skór± do dołu, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyj±ć, oczy¶cić z soli i naci±ć nożem (w kratkę). Przyprawić od strony mięsa – sol±, gałk± muszkatołow± i posiekanym rozmarynem.
Piersi położyć na suchej patelni skór± do dołu i wytopić cały tłuszcz, następnie przewrócić i usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego – skór± do dołu. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 st. C. Po 7 minutach obrócić skór± do góry i piec przez kolejne 7 minut. Wyj±ć i odstawić.
Przygotować sos wi¶niowy. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na łyżce masła. Dodać wi¶nie oraz rozcięta laskę wanilii. Zalać brandy i podpalić, by alkohol odparował. Zredukować. Podlać wywarem z kaczki, dodać miód. Zagę¶cić m±ka, rozpuszczon± w odrobinie kaczego wywaru. Na samym końcu dodać ½ łyżki masła.
Kaszę przelać na sicie zimn± wod±, przełożyć do garnka, zalać wod± (½ szklanki), przyprawić sol±, przykryć i ugotować (15 minut).
Kapustę ugotować we wrz±tku (w szybkowarze 20 minut). Kaszę wrzucić na rozgrzane masło, dodać groszek, Wymieszać. Nałożyć na li¶cie kapusty i zwin±ć goł±bki. Podsmażyć na łyżce masła. Przyprawić sol±.
Kacze piersi pokroić w plastry. Podawać z goł±bkami i sosem wi¶niowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przyrz±dzi doskonał± pier¶ z kaczki, podan± z sosem...
Gratin w formie do tarty...
Warto zrobić j± w domu!
Z krakowsk± such±;-)
Kaczuszka w jabłuszkach;-)