/ Przepisy / Pstrąg z salsą śliwkową

Opis przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać żółtka i kefir. Przyprawić białym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Kto chce, może dodać trochę masła.

Śliwki przekroić na pół, wypestkować i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekaną papryczkę chili. Wycisnąć sok z limonki, połączyć z miodem i przelać na śliwki z papryką. Dodać posiekane, świeże zioła – miętę i tymianek. Wymieszać.

Pstrąga przyprawić solą od strony mięsa. Usmażyć na oleju o neutralnym smaku – tylko od strony skóry. Następnie przewrócić i smażyć jeszcze przez chwilę, bastując jednocześnie roztopionym masłem – na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić trochę masła, gdy zacznie się pienić, wziąć łyżkę i gorącym tłuszczem polać rybę. Dzięki temu zabiegowi pstrąg nabierze maślanego aromatu, a skórka stanie się jeszcze bardziej chrupiąca. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru oleju i masła. Rybę najlepiej kupić w całości i samemu wyciąć z niej zgrabne filety. Należy przy tym pamiętać, by przed smażeniem wyjąć wystające ości – idealnie nadaje się do tego pęseta.

Na środek talerza nałożyć trochę purée. Na ziemniakach ułożyć kawałek usmażonej ryby. Udekorować salsą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 228
Ewa gotuje - odc. nr 228

Odcinek śliwkowy. Pracę w kuchni Ewa zacznie od słodkiej zupy na świeżych...

 

Podobne przepisy

Dorsz z grilla

Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić sol ...

Sandacz na sposób leśny

Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.

Karp w panierce migdałowej

Na sosie żurawinowym...

Pasta z karpia

Cebulę obrać, następnie zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem...

Wróć do listy przepisów