Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Wątróbka z rusztu

Opis przygotowania

Cebulę pokroić w półplasterki, przełożyć do miski, doprawić solą i octem winnym. Odstawić na co najmniej kilka godzin.

Wątróbkę wyczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Można pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na każdej wątróbce położyć gałązkę oregano i  owinąć plastrem boczku (dla pewności spiąć wykałaczką, można dać 2 plastry boczku).

Zamykaną kratkę do grillowania posmarować olejem i ułożyć na niej wątróbkę w boczku (kratka jest niebywale przydatna do tej potrawy, jak też do pieczenia małych kiełbasek – na raz można przewrócić na drugą stronę cały tuzin).

Na rozżarzone węgle wrzucić pokrzywę, na ruszcie ułożyć kratkę z wątróbką. Piec z obu stron na złoty kolor, jednak nie za długo, bo zrobi się twarda.

Przerzucić na półmisek i obłożyć zamarynowaną wcześniej cebulą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 191
Ewa gotuje - odc. nr 191

Ewa Wachowicz powraca na Wasze ekrany po wakacyjnej przerwie. W tym odcinku...

 

Podobne przepisy

Surówka z selera

Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...

Karp chrzanem nadziewany

Niezwykle delikatny...

Pstrąg zapiekany na kaszy owsianej

Z brokułem i pesto...

Tortille z mieloną wołowiną

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...

Wróć do listy przepisów